keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Mangan Tulevaisuus - Romahduksen vaiko jälleensyntymisen aikaa

Heipä hei kaikki ohikulkijat ja lukijat! Aikaa on taas pyörähtänyt jonkun aikaa ja tässä kolkuttelee pian joulukuu ovella ja siinä samassa uusivuosi. Joten, on aika ottaa puheeksi minkälaiselta mangan tulevaisuus näyttää seuraavan 5-10 vuoden päästä.

Netti dominointia parannukseen

Moni uskoo, että Internet tulee olemaan suuressa osassa manga-teollisuuden parantamisen kannalta. On kuitenkin syytä ottaa huomioon ettei mangakaan jatkuvasti pysyttele pinnalla. Tämä ilmiö on erityisesti nähty hyvin tänä vuonna, kun monet hyvät sarjat saivat loppunsa aiemmin kun koskaan osattiin odottaakkaan. Sket Dance, Air Gear, Deadman Wonderland, ja Gantz. Tässä vain pari esimerkkiä sarjoista, jotka saivat valomerkin. Mikä johti lopulta äkkinäiseen lopetukseen näiden sarjojen osalta vaiko eikö piirtäjiä tai käsikirjoittajia enää kiinnostanut koko homma?

Sitä sanotaan yleensä, että Japanista manga ei lopu koskaan kesken. Ei sillä etteikö asian laita voisi olla niin. Asia on myös hiukan kaksipuolinen. Kustantajat erityisesti Japanissa, mutta myös muualla maailmassa ovat huomanneet ettei juuri kukaan ostele fyysisiä pokkareita enää. Miksi ostaa pokkareita, jos kaiken saa netistä nykypäivänä. Tähän asiaan varmaan jokaisella meillä on omat vastauksemme.  Ostamalla fyysisen kopion tuemme mangakan ja kustantajien raskasta työtä. Annamme samalla toivoa, että kyseistä sarjaa julkaistaan niin kauan kuin ostajia riittää ja homma pelittää myyntilukujen osalta.

Manga ei kuitenkaan ole niin suuri hitti Japanin ulkopuolella kuin voisi luulla. Monikaan sarja ei juuri näe päivänvaloa Japanin ulkopuolella joko kustannussyiden vuoksi tai sitten mangaka ei saa tarpeeksi suurta provinssia työtänsä kohtaan, jolloin julkaisua katsotaan hiukan riskipeliksi. Muun muassa näitä asioita mietitään kovasti:

1. Onko se Kannattavaa?
2. Onko kohderyhmä oikea?
3. Sopiiko käännös?

Varjopuoli

Vaikka asioilla olisi tapana sujua aina hyvin niin niillä on myös pimeä puoli toisin sanoen varjopuolensa. Näin on siis myös mangan suhteen. Monet ihmiset haluavat päästä lukemaan suosikkimangaansa Japanin tahtiin eikä odottaa kuukausia pokkareita julkaistettavaksi vasta myöhemmin. Näin saadaan tietää mitä jännittävää tarinassa tapahtuu seuraavana. Voidaan myöskin ruveta spekuloimaan mitä on luvassa tulevaisuudessa.

Tähän salapoliisityöhön on ryhtynyt ryhmä nimeltään Skannaajat. Skannaajat tai Kääntäjät tutummin on mangaan tai ylipäätänsä lisensöimiseen erikoistuneet ihmiset, joiden tehtävänä on kääntää alkuperäisestä japaninkielisestä käännöksestä suoraan omalle halutulle kielelleen. Yleiskielenä toimii tietysti englanti, mutta yleensä kääntäjät päättävät sen oman kulttuurinsa mukaan. Tietysti, myös pitäen silmällä sarjan kohderyhmää ja suosiota.

Mikä sitten on väärin? jos Skannaajat yrittävät toimia mangan parhaaksi ja tuomalla ei tunnettuja ja tunnettuja sarjoja julkisuuteen tätä kautta. Noh... kustantajat ei näihin bileisiin oo oikein innolla lähteneet mukaan. Mistä johtuu se että monien Skannaajien työtä on yritetty rajoittaa. Skannaajat kuitenkin ovat kunnioittaneet mangakoja mainostamalla heidän töitänsä ja vielä yrittäneet saada tunnustusta työstäänsä. He rohkaisevat ostamaan sarjoja, kun vain se on saatavilla omassa maassa. Mikä on hieno ele heiltä.

Tästä johtuen kuitenkin valitettavasti hiukan isommat kustantajat Japanissa ovat yrittäneet pistää lopun Skannaajille vielä kuitenkaan onnistumatta siinä. Tälläkin hetkellä moni Skannaaja kamppailee töidensä parissa tuhansien ihmisten vuoksi. On tässä sekin puoli vielä, että jotkut kustantajat ovat olleet innoissaan saadessaan mainostusta ja tunnustusta omista sarjoistaansa ja kiittäneet näitä ihmisiä. Mangan tulevaisuus on toisinsanoen Skannaajien ja meidän käsissämme.

 Mitä 5-10 vuoden päästä?

Elämme jännittäviä hetkiä. Itse toivoisin että mahdollisemman suurinosa mangoista pääsisi julkisuuteen ja lisensöitäisiin. Näin nettilukemista voitaisiin rajoittaa ja kustantajien ei tarvitsisi vetää hernettä nenää tai sulkea sivustoja. Digitaalisuus tulee varmasti olemaan aika varmaa, mutta saattaa se tuttu fyysinen manga pokkarikin siellä pilkahdella esille.

Sitten vielä kuuluisilla ranskalaisilla viivoilla miten asioiden laita voisi olla:

- Kustantajat V.S Skannaajat
- Fyysisen pokkarin paineet
- Hintojen nousu tai lasku
- Mangan rajoitus
- Digitaalisuus

Siinäpä se oli tällä kertaa. Kertokaa omakohtaisia kokemuksianne fyysisestä ja nettimangasta. Kumpaa suositte ja minkä takia. Entä miltä teidän mielestänne pitäisi mangan tulevaisuus näyttää.

Hyvää päivänjatkoa kaikille :)
T: Blogaaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti